Monday, February 6, 2012

*Κυνήγι Θησαυρού στα Μουσεία της Αθήνας

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών διοργάνωσε το 2ο Κυνήγι Θησαυρού με σκοπό την προβολή των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Η εμπειρία ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς αποτέλεσε την αφορμή για να επισκεφθούμε μια σειρά ιδιαίτερα αξιόλογων μουσείων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και να γνωρίσουμε τα εκθέματά τους.



Το Κυνήγι ξεκίνησε στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στην Πλάκα, όπου παραλάβαμε έναν κατάλογο με τα μουσεία που συμμετείχαν, καθώς και μια ερώτηση για το καθένα, σχετική με ένα έκθεμα. Στο μουσείο αυτό, η ερώτηση αφορούσε το έθιμο της χελιδόνας, ενός ομοιώματος χελιδονιού, που κρατούν τα παιδιά σε διάφορες περιοχές της χώρας την 1η Μαρτίου, τραγουδώντας τα κάλαντα για τον ερχομό της άνοιξης.





Επόμενος σταθμός το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς στο Θησείο, όπου είδαμε τα δοχεία στα οποία διατηρούσαν το κώνειο που έπιναν οι καταδικασμένοι σε θάνατο Αθηναίοι, μεταξύ των οποίων και ο Σωκράτης. Το μουσείο αυτό, μέσα στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς διαθέτει ευρήματα που είναι άμεσα συσχετισμένα με τη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας όπως είναι τα μπρούτζινα ψηφοδέλτια και τα όστρακα για τον εξοστρακισμό διάσημων πολιτικών όπως ο Θεμιστοκλής και ο Αριστείδης.





Τρίτο στη σειρά το Μουσείο Κεραμεικού στον πεζόδρομο της Ερμού, το οποίο στεγάζει εκθέματα σχεδόν αποκλειστικά ταφικού χαρακτήρα, προερχόμενα από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Εκεί, αποστολή μας ήταν να ανακαλύψουμε τους χόες, τα δοχεία για το κρασί που χρησιμοποιούνταν στα Ανθεστήρια, στην αρχή της άνοιξης, προς τιμή του Διονύσου. Μικροί χόες για να πίνουν κρασί δίνονταν και στα παιδιά που συμμετείχαν στη γιορτή.



Στην απέναντι πλευρά της οδού Πειραιώς, στο Μεταξουργείο, βρίσκεται η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Η Πινακοθήκη στεγάζεται στο κτίριο του αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν που λειτούργησε ως εργοστάσιο Μεταξιού (Μεταξουργείο) από το 1855 ως το 1875, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες μονάδες των Βαλκανίων και τη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Στα πλαίσια της περιήγησής μας, γνωρίσαμε τον πίνακα του Νίκου Εγγονόπουλου, Ορέστης και Πυλάδης, χαρακτηριστικό δείγμα υπερρεαλισμού (ή σουρεαλισμού) που διακηρύσσει την παντοδυναμία του ασυνείδητου, του ονείρου και της φαντασίας.



Επόμενη στάση το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής στον Κεραμεικό, όπου σε έναν ενδιαφέροντα χώρο, με πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά, ανακαλύψαμε το μελοκούρουπο, το αγγείο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση μελιού. Το αυλάκι στο στόμιο του αγγείου γεμίζει με νερό, ώστε να εμποδίζει τα μυρμήγκια να φτάσουν στο μέλι!



Τελευταίος σταθμός στην περιήγησή μας, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στην οδό Αγ. Ασωμάτων. Εκεί, γνωρίσαμε τον Σικάντερ ή Ισκάνταρ, τον Μέγα Αλέξανδρο δηλαδή, στα Περσικά και Αραβικά αντίστοιχα. Είδαμε το Ισκανταρναμέ, μια περσική ιστορία για τη ζωή του Αλέξανδρου, ο οποίος έγινε μύθος και οι ιστορίες του ειπώθηκαν σε πολλές γλώσσες. Παρεπιπτόντως, στον τελευταίο όροφο του μουσείου αυτού στεγάζεται ένα μικρό καφέ με υπέροχη θέα στην Αθήνα.



Ευχαριστούμε πολύ το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών για την πρωτοβουλία αυτή και ευχόμαστε να γίνουν και άλλες παρόμοιες, για την ανάδειξη του πλούτου των μουσείων της χώρας μας αλλά και για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να επισκεφθούν τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

* Photos via @StavrosVassos

1 comment:

  1. Θαυμάσια περιήγηση με πολύ όμορφες φωτογραφίες. θα πάμε κι εμείς!

    ReplyDelete